En guidad tur på the Mission 2018

Sista söndagen i oktober så träffades vi Sweor utanför “The Mission” i San Juan Capistrano. Äntligen skulle jag få guida runt och visa var jag håller hus om dagarna. För det mesta är jag guide för fjärdeklassare eftersom det är då som eleverna studerar Kaliforniens historia. Att få guida Sweorna på svenska var något som jag hade sett fram emot ända sedan jag bokade det här lilla äventyret.
Efter det att vi passerade huvudentrén till The Mission så hamnade vi i en av två gårdsplaner. Trafikljudet försvinner helt och man är förflyttad till en annan tid känns det som. Det finns en helt underbar trädgård och många fruktträd innanför muren och man riktigt känner hur hjärtat och andningen lugnar ner sig.
Vi tittade runt på alla dom viktigaste utställningarna inne på The Mission. Acjachemen rummet beskriver
hur indianer levde när spanjorerna kom hit och började kolonisera. Prästens kök, sovrum och matsal var också sevärda. Sedan tittade vi in i Serra’s chapel, en katolsk kyrka som har varit i bruk ända sedan den var färdigbyggd 1782. Det är verkligen en mysig liten kyrka och den enda missionskyrkan som finns kvar där Father Junipero Serra (han som grundade The Mission i San Juan och åtta andra missioner) har kommit och hållt gudstjänst efter att kyrkan var färdigbyggd. Det finns 21 missioner utmed Kaliforniens kust och dom ligger alla i närhet av vägen “El Camino Real”, den kungliga vägen. Missionen i San Juan har smeknamnet “The Jewel”.

Text: Maria Soto, bild: Helena Linton Eriksson