Network Menu

Våffeldagen

En solig lördag i mars firades våffeldagen hos Helena i hennes fina trädgård i Newport Beach.
Ett härligt gäng på ca 20 glada Sweor och njöt av smarriga våfflor med tillbehör; rökt laxröra, färska bär, äkta
svensk sylt och grädde. Till förfriskning så fanns det utöver Gevalia kaffe och te även läskande vatten med gurka, citron och mint, samt passande viner sponsrat av min andra halva, vinexperten Kyle Meyer. Den stora mängden våfflor gräddades av en glad styrka bestående av Maria Soto, Annika Randrup samt snälla Nils Randrup som fick assistera med både laxröra och våffelgräddning mm.
Våffeldagen har firats i många år av SWEA men kanske inte alla vet att den, enligt Nordiska museet, faktiskt har sitt
arv i den kyrkliga högtiden vårfrudagen även kallad Marie bebådelsedag. Det var då Jungfru Maria fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon väntade Guds son. Våffeldagen firas därför den 25 mars, precis 9 månader innan juldagen som enligt den kristna tron markerar Jesus födelse. Ingen vet säkert hur vi har gått från att fira vårfrudagen till våffeldagen men man tror att det grundar sig från ett missförstånd eller felaktigt uttal då vårfrudagen låter väldigt likt våffeldagen. Detta hände under en tid då ingredienserna var extremt lyxiga för de flesta i det svenska bondesamhället. I början av 1800-talet markerar vårfrudagen även vårbrukets början då man hade större tillgång till ägg och mjöl efter den långa vintern. Detta kan förklara varför just våfflor blev extra passande!
Ett stort tack igen till värdinnan Helena och alla som hjälpte till att bidra till ett riktigt lyckat event! Tack även till
Malin Hugee för gott våffelrecept!


TEXT: LENA MEYER
FOTO: HELENA LINTON ERIKSSON