Network Menu

Regionmöte 2016

 Regionmöte i San Diego på Catamaran Resort and Spa

– en dag med networking och utbyte av idéer –

  SWEA VAME (Västra Amerikas) årliga regionmöte ägde rum lördagen den 22 oktober i San Diego. Delstaterna British Columbia, Washington, Oregon, Kalifornien, Nevada, Arizona, Hawaii var närvarande med sina avdelningsordföranden men även medlemmar från de olika avdelningarna. Alla var samlade i sammanträdesrummet för en informativ och berikande dag.
Ett viktigt tema som genomsyrade konferensen är det vikande medlemsantalet. Enligt Ia Dubois som är regionordförande i SWEA VAME, “arbetar styrelserna med lika problem: svårigheter med att få personer till styrelsen och att få fler medlemmar att engagera sig.” Elva avdelningar i sju av USAs västra stater (VAME) har idag sammanlagt strax över 1,100 medlemmar. Antalet varierar mellan ca 400 i San Francisco till nästan 30 medlemmar vardera i Hawaii och Santa Barbara. Vi har dock haft tur i Orange County att ha en tillströmning av medlemmar, då vi idag är ca 150 Sweor som vi berikar med bland annat intressanta evenemang.

Efter en enklare lunch utanför hotellet på strandkanten av Mission Bay, ledde Britta Armstrong, ny svensk honorärkonsul i San Diego sedan februari 2016, givande gruppdiskussioner som mynnade ut i förslag på hur vi kan vända den negativa medlemstrenden. Denna typ av utbyte av idéer och erfaranheter mellan avdelningarna är ovärderlig.

Andra begrepp vi kom i kontakt med under dagen var BUS (Barn Utomlands och Svenska Språket). Vi fick en genomgång av SWEA-projektet som skapats för att på olika sätt stötta svenska föräldrar som bor utomlands att bibehålla och/eller lära sina barn svenska.

SWEA är den största Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige med syfta att sprida svensk kultur och tradition, enligt SWEA Internationals hemsida. Regionen VAME donerade totalt  $52,712 för första halvåret 2016 i form av olika stipendier, svenska kyrkan och svenska skolan.

På kvällen var det galamiddag med firande av SWEA San Diegos 35-årsjubileum. Klockan 18 var det samling vid bryggan. Vi var totalt elva person från Orange County som deltog och blev väl mottagna när vi klev ombord hjulångaren William D. Evans för en tretimmarskryssning på Mission Bay. Under denna resa hann vi med både välkomstdrink, snittar samt en trerättersmiddag. Som förrätt serverades en Bahia Garden sallad. Till huvudrätten fick vi välja antingen grillad lax med mangokräm, oxfilé med svamp eller ett vegetariskt alternativ. Desserten var en chokladtartar med hallon. Under kvällen blev vi bland annat underhållna av Britta Armstrongs make Richard som sjöng entusiastiskt och spelade gitarr. Galamiddagen var en bra avslutning på en intressant och berikande dag.

Bilder och text: Helena Linton Eriksson