Network Menu

Stresshantering och hypnos

Stresshantering

Ann-Sofi Hellmer är en fd SWEA OC medlem och hypnosterapeut som arbetar både i Sverige och i Kalifornien. Den 13e september var vi överlyckliga att få ha Ann-Sofi komma och berätta om hur man bäst hanterar stress.

Femton damer satt förväntansfulla runt Ann-Sofi hemma hos Catharina Gerken. För att få bästa effekt av behandlingen, blev vi ombedda att vänta med att dricka vin och inta maten tills efter hennes session.

Ann-Sofi började först berätta om hur stress kan orsaka ordentliga obalanser i kroppen, sömnproblem och att man kan känna sig irriterad, arg, apatisk och orolig. Även om all stress inte behöver vara negativ, så är det viktigt att lära sig hantera stressen om den blir långvarig eller alltför allvarlig.

Innan Ann-Sofi började beskriva hur man hanterar sin stress, ville hon förklara uttrycken Message Unit (MU) och Homeostasis. MU beskrev hon som “allt du och din kropp upplever under en dag”. Hon fortsätter med att säga att det kan kännas överväldigande med alla tusentals MU under en dag och MU kan också ha byggts upp under hela livet och plötsligt blir det för mycket för kroppen att hantera. Homeostasis är och andra sidan kroppens totala lugn, ett tillstånd av stillhet samt harmoni i kropp och sinne. När vi är i harmoni kan kroppen sortera ut all information den fått under dagen, så att kroppen inte behöver arbeta på överkapacitet.

Så hur når vi homeostasis? Ann-Sofi berättar om de populära metoderna som yoga, meditation, mindfulness och även om Emotional freedom release (EFR). Vi fick alla prova på EFR som innebär att använda sina fingertoppar för att lätt trycka på olika “pressure points” i ansiktet, över bröstbenet och på toppen av huvudet.

Medans vi slöt våra ögon och knackade på våra punkter lyssnade vi på Ann-Sofis lugna röst som sa till oss att vara snälla mot oss själva och acceptera våra känslor eller situationer. Vi lyckades allihopa slappna av ordentligt. När Ann-Sofi till slut bad oss öppna ögonen igen, fick hon gå och väcka Helena Linton Eriksson som verkade ha hamnat i ett transtillstånd!

Efter den givande föreläsningen och avslappningsövningarna, var vi alla redo för ett glas vin för att om möjligt bli ännu mer avslappnade. Mona Jones hade inhandlat och gjort iordning god och nyttig plockmat som vi njöt av tillsammans.

SWEA OC vill tacka Ann-Sofi för den fina föreläsningen och är glada för vårt nya redskap (EFT) inom stresshantering. Tack också Mona för den goda förtäringen och tack mina två vänner i programgruppen, Helena och Maria, som hjälpt till att organisera detta event.

Text: Catharina Gerken
Foto: Helena Linton Eriksson