Network Menu

Vinprovningen!

En inspirerande kväll i Bacchus tecken
 
Ett ordspråk från Talmud lyder, “Det finns ingen glädje utan vin.” Under kvällen den 26 april erbjöds mycket glädje av den vinkunnige Kyle Meyer från Wine Exchange som berättade med stor inlevelse om både röda och vita viner från olika delar av världen, dock mestadels europeiska viner.
 
Tjugofem Sweor med svennar fick en intensivkurs inom vinkunskap med både teori och praktik. Alla viner som Kyle erbjöd kostade mellan $12 – $16 och var utvalda med stor omsorg. 

1. Da Mar Prosecco Valdobbiadene (100% Glera druvan) – ett lättdrucket italienskt alternativ till Champagne. Den har en extra torr och fruktig smak.
 
2. La Greffiere Macon La Roche Vineuse Vieilles Vignes 2016 (100% Chardonnay druvan) – detta vin från östra Frankrike har ingen eksmak och härstammar från gamla vinrankor från Macons sluttningar. I Europa är det viktigt från vilket område vinet kommer ifrån och inte lika mycket druvan som man betonar mer i USA.
 
3. Carpineto Chianti Classico 2015 (90% Sangiovese) – detta röda italienska vin växer bäst i Toscana, lagras inte på ekfat och passar bra till kött. På 60-talet satsade man mest på kvantitet snarare än kvalitet. Idag är det tvärtom. Kännetecken för det kvalitativa Chianti Classico är en svart tupp.

4. Golban Ribera del Duero Crianza Torre De Golban 2014 (Tempranillo) – detta röda spanska vin från Ribera del Duero, som ligger två timmar norr om Madrid, är kraftig men fräsch i smaken och passar bra till skinka och lamm. Det som avgör kvaliteten på en druva är jordmån och väder. Tempranillo druvan växer på gamla vinrankor uppe på höjderna i ett torrt klimat. Druvan gillar värmen på dagtid och de kalla nätterna.
 
5. Thorn Clarke Terra Barossa Shiraz 2015 – detta australienska vin härstammar från franska vinrankor som skeppats från Rhonedalen på 1800-talet. Den har en praktisk skruvkork vilket egentligen är bättre än den traditionella korken.
 
6. Dry Creek Vineyards Zinfandel HeritageVines 2016 – detta vin består av en blandning av olika druvor, tillverkat i Kalifornien, Sonoma. Den har en bärkaraktär som passar bra till BBQ och stek.
 
7. Marcelo Pelleriti Reserve Malbec Valle de Uco 2014 – detta saftiga rödvin från Argentina härstammar från 1870-talet Bordeaux och passar bra med kött.
 
Kyle ger följande rekommendationer när du ska göra ditt nästa inköp av vin: Generellt sätt är viner från 2015 och 2016 bra årgångar i Europa. Ett säkert kort är spanska viner. Dessa är både bra och prisvärda. För mer tips kontakta Kyle Meyer på Wine Exchange i Santa Ana, www.winex.com.
 
Tack Kyle för att du delade med dig av dina enorma vinkunskaper och tack Catharina Gerken för att vi återigen fick njuta av SWEAhuset!
 
Text och foto: Helena Linton Eriksson